Inspiration: Indirekte nattelys

Det smarte hjem er mest smart, når jeg ikke gør noget aktivt!

Det der bringer mig størst glæde i smart-hjemmet i hverdagen, er de små automatiske ting, der bare sker uden indblanding – fordi de er tilpasset hvordan min familie lever. Ikke noget med at skulle fortælle Google Assistenten hvad jeg har tænkt mig der skal ske eller trykke på bestemte knapper.

Et godt eksempel på det er lyset som tænder, hvis jeg står op om natten og skal finde vej til toilettet eller køleskabet.

Først tænder lyset under sengen, fordi en Aqara motionsensor under sengen fanger mine fødder. Det tænder i en lysstyrke, der er så lav, at min kæreste, der sover videre i sengen, ikke bliver vækket af det. Samtidig lyser det nok til at jeg kan finde rundt om sengen og hen til døren i et ellers totalt mørklagt rum.
Placeringen af sensoren gør, at vi godt kan vende os i sengen, uden at lyset bliver aktiveret.

Når jeg kommer ud af soveværelset, så tænder lyset under skabene i bryggerset, fordi en Philips Hue motionsensor fanger, at jeg nu er kommet så langt.
Som en ekstra gimmick, så bruger jeg en animeret LED strip fra LIFX, som jeg lader sende bølger af lys, i den retning som jeg går i. Når jeg kommer retur fra toilettet, så aktiverer en motionsensor, i den anden ende af bryggerset, en modsatrettet bølgende bevægelse i lyset, så jeg bliver guidet tilbage mod sengen.
Jeg lægger måske ikke så meget mærke til det om natten, når jeg tripper træt rundt med halvlukket øjne, men den gør det også om dagen i højere lysstyrke og med andre farver.

Ude på badeværelset tænder en LED strip over skabene, som lyser op i loftet, og skaber lys nok til at man kan se hvor alting er.

Det smarte ved det svage og indirekte lys i alle 3 rum er, at jeg ikke på noget tidspunkt får lyset i øjnene og bliver vækket mere end nødvendigt – og der er ingen knapper, som jeg skal lede efter under vejs for at aktivere det.

Jeg vil ikke vise flowene til lyset i denne artikel, men du kan tage et kig på KONTROLLER LYSET MED MOTION SENSOR, som er grundstenen i hvordan lyset tænder af sig selv. Der skal så bygges tidspunkt på dagen og lysstyrke oven på eksemplet.